Samenwerken aan digitale voordeur

22-07-2024

Zorroo heeft het initiatief genomen om een IZA transformatieplan te ontwikkelen. Het doel hiervan is om de huisartsenzorg voor alle inwoners in de regio Oosterhout toegankelijk te houden in de komende jaren. Zorroo wil realiseren dat inwoners sneller en gerichter bij de juiste hulpverlener terechtkomen.

Brede bijeenkomst

We ontwikkelen hiervoor een digitale ‘voordeur’ naar de huisartsenzorg, vrij toegankelijke zorg en zelfzorg. Hiermee wil Zorroo de zelfstandigheid van inwoners vergroten in het vinden van de juiste zorg en een betere samenwerking en afstemming met de verschillende zorgpartners realiseren. Het is belangrijk om samen met onze partners hierin op te trekken. Op 2 juli jl. vond daarom een brede bijeenkomst met de betrokken zorgpartners zoals gemeenten, apotheken, Theek 5 bibliotheek en zorgverzekeraars. EHdK – doebureau begeleidt dit proces.

Start digitale triage

Een eerste groep bij Zorroo aangesloten huisartsenpraktijken is inmiddels gestart met digitale triage. Er is gekozen voor de digitale triagetool van Klinik in samenwerking met Huisartsen van Nederland. Deze online triagetool die werkt op basis van AI staat op de praktijkwebsites en is geïntegreerd in MijnGezondheid.net en de app MedGemak van PharmaPartners. Patiënten vullen online een vragenlijst in over hun klachten. Op basis van de antwoorden bepaalt een slim systeem de urgentie en geeft een advies over de vervolgstappen: richting huisartsenzorg, vrij toegankelijke zorg of zelfzorg. Het doel is om alle huisartsenpraktijken dit jaar aan te sluiten.

Aanvullend ontwikkelt Zorroo samen met Texterous een AI-tool voor het pre-beantwoorden van vragen van patiënten. Deze tool wordt specifiek ondersteund door informatiebronnen waar huisartsen momenteel al vaak gebruik van maken, zoals de NHG-richtlijnen en thuisarts.nl. De AI-tool is nog in ontwikkeling en wordt momenteel getest door een aantal huisartsen.

Digitale vaardigheden

Gezamenlijk met partners wordt ook onderzocht wat nodig is voor mensen die minder digitaal vaardig zijn. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor deze doelgroep en deze mensen niet uit het oog te verliezen. Het uitgangspunt is en blijft om de huisartsenzorg voor iedereen toegankelijk te houden.

Zo maken we samen stappen om de huisartsenzorg in de regio Oosterhout beschikbaar te houden voor iedereen.