Patiëntenstop door overvolle praktijken huisartsen in Oosterhout

02-09-2024

Bron: BN De Stem (premium)

OOSTERHOUT – De huisartsenpraktijken in Oosterhout zijn overvol, waardoor sinds enkele maanden geen nieuwe patiënten meer worden aangenomen. De gemeente is om hulp gevraagd en is op zoek naar een ‘betaalbare’ huisvestingslocatie voor een nieuwe collega-huisarts.

Op dit moment hebben 300 mensen in Oosterhout helemaal geen huisarts, of geen huisarts in de plaats of wijk die zij willen. Om de nood te lenigen en die lijst korter te maken koppelt huisartsengroep Zorroo patiënten uit omliggende plaatsen die in Oosterhout staan ingeschreven aan een huisarts in hun eigen gemeente.

Zorroo heeft vanwege de druk op de bestaande huisartspraktijken enkele maanden geleden een patiëntenstop ingesteld. Zorroo-directeur Maud Voermans: ,,Onze huisartsen benaderen actief mensen die in Geertruidenberg, Drimmelen, Dongen en Zevenbergen wonen maar een huisarts in Oosterhout hebben, om over te stappen. We hopen zo twee- tot driehonderd patiënten te kunnen overhevelen.”

Het capaciteitsprobleem wordt daarmee niet verplaatst. ,,In omliggende plaatsen is er bij huisartsen ruimte om nieuwe patiënten op te nemen. Lukt het om mensen elders onder te brengen, dan zijn we een eind op scheut, maar in Oosterhout nog niet toekomstbestendig.”

Nieuwe huisartsenpraktijk

Zorroo is een samenwerkingsverband van en voor 76 huisartsen verspreid over 36 praktijken in Oosterhout en omgeving en biedt zorg aan in totaal 160.000 patiënten. Het collectief ondersteunt huisartsen in de gemeenten Gilze en Rijen, Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout en Zevenbergen.

Zorroo is onder andere verantwoordelijk voor de huisartsenpost, chronische zorg, GGZ, jeugdhulp en gespecialiseerde huisartsenzorg. Alle Oosterhoutse artsen zijn aangesloten bij Zorroo. Tegelijk met de herschikkingsoperatie is Zorroo in overleg met de gemeente Oosterhout over het vestigen van een nieuwe huisartsenpraktijk.

” Waar de nieuwe praktijk komt maakt ons niet zoveel uit. Een patiënt moet binnen een kwartier bereikbaar zijn en dat is bij spoed in Oosterhout altijd haalbaar. “
– Maud Voermans, Zorroo

Voermans: ,,Waar de nieuwe praktijk komt maakt ons niet zoveel uit. Een patiënt moet binnen een kwartier bereikbaar zijn en dat is bij spoed in Oosterhout altijd haalbaar. Het grootste probleem is de betaalbaarheid. Commercieel vastgoed is duur. De vierkantemeterprijs wordt steeds hoger en de Nederlandse Zorgautoriteit heeft al jaren het tarief niet aangepast voor huisvesting.”

‘Urgente kwestie’

De Oosterhoutse wethouder Clèmens Piena (zorg) maakt zich zorgen over de patiëntenstop, ook al valt niemand buiten de boot. ,,Wie acute zorg nodig heeft, krijgt die. Aan betaalbaarheid op de vastgoedmarkt kan ik weinig doen, anders dan kijken of er een ruimte voor een redelijke prijs beschikbaar is. Dit is voor mij een urgente kwestie, zeker ook omdat wij huizen bouwen. Als we er 300 opleveren per jaar, voeg je mensen toe aan de bestaande wachtlijst.”

Voermans heeft goede hoop dat binnen afzienbare tijd een locatie voor een nieuwe praktijk wordt gevonden. ,,We zijn in gesprek met enkele jonge huisartsen. Voorbereiding in een pand kost tijd, maar we hopen in januari 2025 een nieuwe praktijk te kunnen openen.”