Opvoeden in een Digitale Wereld – het begint met een goed gesprek
01-04-2025Op dinsdag 18 maart vond in Theater de Bussel de voorstelling ‘Opvoeden in een Digitale Wereld’ plaats, speciaal bedoeld voor ouders van kinderen tussen de 10 en 14 jaar. Want heel anders dan ouders gewend zijn, groeien kinderen op in een wereld die altijd online is.
Tijdens en ook na de voorstelling kwamen goede gesprekken op gang. De voorstelling werd goed ontvangen. Het Actieprogramma Mentale Gezondheid – een samenwerkingsverband van Oosterhoutse jeugd(hulp)organisaties waar ook Zorroo deel van uitmaakt – kijkt daarom terug op een geslaagde avond.
Herkenbare situaties op het podium én in de zaal
In de sketches van Helder Theater stond de familie Brouwers centraal. Ouders Annet en Martin – gespeeld door acteurs van Helder Theater – lieten zien hoe verschillend je als ouder kunt omgaan met het digitale leven van je kinderen. Waar moeder Annet vooral het gesprek opzocht, was vader Martin van de duidelijke regels en grenzen.
Het leverde grappige en herkenbare scenes op. Stellingen en vragen op het scherm zetten het publiek meteen aan het denken. Ouders konden bijvoorbeeld stemmen in wie ze zichzelf het meest herkennen: Annet of Martin.
Kinderen maken veel mee online – maar delen dat niet altijd
Mediacoach Karin Blokland vulde de scènes aan met praktische tips. Ze vertelt dat ze vaak vragen krijgt van ouders over een passende hoeveelheid schermtijd en het begrenzen ervan. Maar dat is lang niet altijd de beste oplossing.
Als mediacoach werkt Karin veel samen met scholen. Uit gesprekken met kinderen die ze daar voert, blijkt dat veel van hen wel eens iets vervelends heeft meegemaakt online. Zoals nare opmerkingen, pesten of ongewenste berichten.
Daar wordt lang niet altijd over gepraat, blijkt wanneer de volgende vraag op het scherm verschijnt en ouders mogen stemmen: ‘Heeft je kind weleens iets vervelends online meegemaakt?’. Slechts 42% antwoord met ‘ja’. 33% geeft aan dit eigenlijk niet te weten.
Veel pubers durven het niet aan hun ouders te vertellen dat ze iets vervelends hebben meegemaakt, legt Karin uit. Ze zijn bang dat hun telefoon wordt afgepakt of dat ze bepaalde apps niet meer mogen gebruiken. Dat terwijl smartphones en social media juist een heel belangrijk onderdeel zijn van hun sociale leven.
De gouden tip: blijf praten met je kind
De belangrijkste boodschap van de avond was duidelijk: blijf als ouder in gesprek met je kind over wat ze online meemaken. Want juist díe gesprekken zorgen ervoor dat kinderen zich veilig voelen om ook minder leuke dingen te delen.
Een simpele vraag als ‘Hoe was je online dag?’ kan al een wereld van verschil maken. Net zoals je vraagt hoe het op school was, kun je als ouder ook vragen wat je kind online heeft gezien, wat indruk maakte of waar ze om moesten lachen.
- Zorroo koppelt Bettr Health Finance en ZorgDomein voor efficiënter declaratieproces
- Theatervoorstelling "Opvoeden in de Digitale Wereld?!" helpt ouders omgaan met hoge schermtijd van jongeren
- Groen licht voor een sterk mentaal gezondheidsnetwerk in Brabant
- ZorrooPLUS introduceert gespecialiseerde huisartsenzorg voor 70-plussers
- Huisartsen voor de klas om groep-8 leerlingen te waarschuwen voor de gevaren van vapen
- Zorroo lanceert campagne tegen agressie in de huisartsenpraktijken