Nieuw: spreekuur urogynaecologie bij de huisarts

17-03-2022

Bron: magazine ZorgSpeciaal van Hoogland Medical

Drie maanden op de ziekenhuiswachtlijst voor plasproblemen? Helemaal niet nodig! Continentieverpleegkundigen Kristie en Nicole helpen patiënten op hun eigen spreekuur binnen de huisartsenzorg. Dat is niet alleen sneller, maar ook laagdrempeliger. “De stap naar de huisarts voelt vaak toch kleiner.”

Kristie Raming en Nicole van Leijsen zijn de eerste UCS-verpleegkundigen met een eigen spreekuur bij de huisarts. Sinds juni 2021 werken ze naast hun baan in het ziekenhuis allebei een dag in de week bij Zorroo Plus. Kristie legt uit: “Samen met twee kaderhuisartsen die zijn gespecialiseerd in uro-gynaecologie hebben wij een eigen spreekuur. Daar geven we patiënten gespecialiseerde zorg, zodat ze niet naar het ziekenhuis hoeven. Want veel urologische en gynaecologische klachten kunnen al heel goed in de eerstelijnszorg worden behandeld.” Naast Nicole, Kristie en de kaderhuisartsen zijn er twee urologen van het Amphia Ziekenhuis betrokken. Zij komen een dagdeel in de vier weken om te sparren en om mannen te screenen met een verhoogde PSA, een mogelijke aanwijzing voor prostaatkanker.

Korte wachttijd

De gespecialiseerde huisartsenzorg is een initiatief van Zorroo, een samen- werkingsverband van ruim zeventig huisartsen in de regio Oosterhout en omstreken. “Al deze huisartsen kunnen hun patiënten met bepaalde klachten op het gebied van uro- of gynaecologie nu heel makkelijk naar ons doorverwijzen”, legt Nicole uit. Hierdoor zijn patiënten veel sneller geholpen. “Bij het ziekenhuis moet je gerust twee of drie maanden wachten. Wij zien patiënten binnen twee of drie weken. Heel waardevol, want veel mensen moeten best wel een drempel over om met klachten rond het plassen of de geslachtsdelen naar de dokter te gaan. Als je die stap dan uiteindelijk zet, is het f ijn als je ook snel geholpen wordt.”

“Patiënten zijn al binnen twee of drie weken aan de beurt”

Laagdrempeliger en goedkoper

“Veel patiënten vinden het beladen om met dit soort intieme klachten bij een specialist te komen. Het is al ongemakkelijk genoeg. De stap naar de huisarts voelt dan vaak toch een stuk kleiner”, zegt Kristie. “Daarbij kom je op ons spreekuur veel relaxter binnen”, vult Nicole aan. “Een klein gebouw, rustige wachtkamers en één behandelaar; het zorgt voor een veel persoonlijkere sfeer dan de hectiek van een ziekenhuis.”

Meer mensen bereiken

Een eigen spreekuur zoals Kristie en Nicole dat hebben, is uniek in Nederland. “Het is ontzettend leuk om vanaf het begin bij dit project betrokken te zijn”, In gesprek met zorgspeciaal “We kunnen mensen 13 zoveel kwaliteit van leven teruggeven” vertelt Nicole. “We hebben wat tijd nodig gehad om op te starten, maar inmiddels lopen de spreekuren aardig vol. Steeds meer huisartsen weten van ons bestaan en verwijzen door.” “We zoeken ook de samenwerking met thuiszorgorganisaties”, vervolgt Kristie. “Zij zien juist de schrijnende situaties van mensen die niet naar de dokter durven en kunnen hen nu laten weten dat wij er zijn. We hopen én verwachten dat dankzij Zorroo Plus meer mensen met hun klachten naar buiten zullen komen.”

Uit het isolement

Belangrijk, want vaak is er met simpele adviezen en ingrepen al veel te winnen. “We kunnen mensen zoveel kwaliteit van leven teruggeven”, zegt Nicole. “Daar word ik zelf ook elke dag weer blij van. Zo zag ik laatst een mevrouw die door urineverlies haast de deur niet meer uitging. Nu heeft ze een goede ring met de juiste verbandjes en kan ze weer fietsen, durft ze weer op bezoek. Geweldig toch?” Daar is Kristie het volkomen mee eens. “De meerwaarde die we brengen, is zo gigantisch! En dat maakt dit zo’n mooi vak. We halen mensen letterlijk achter de geraniums vandaan. Regelmatig zeggen patiënten: ‘Had ik maar eerder geweten dat jullie er waren.’ Nou, daar doe je het toch voor?”