Nationale valpreventieweek van start – Ontdek wat er in jouw gemeente georganiseerd wordt

01-10-2024

Wist je dat er gemiddeld elke 5 minuten een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp belandt na een val? De gevolgen van zo’n val zijn vaak groter dan je denkt. Zelfs als je fit en gezond bent, kan een val een flinke impact hebben op je leven. Het kan de zelfredzaamheid beïnvloeden, de mogelijkheid om langer thuis te blijven wonen verminderen, en de kwaliteit van leven aantasten.

Daarom staat deze week in het teken van de Nationale Valpreventieweek. In gemeentes door heel het land is er extra aandacht voor het signaleren en verlagen van valrisico’s bij ouderen. Per gemeente zijn er initiatieven zoals risicotests en beweegprogramma’s, speciaal ontworpen om ouderen fit en sterk te houden en de kans op vallen te verkleinen.

Wat gebeurt er in jouw gemeente?

Hieronder lees je wat er in jouw omgeving te doen is tijdens de Nationale Valpreventieweek:

Gemeente Oosterhout

De gemeente Oosterhout zet deze maand volop in op het verlagen van het valrisico bij 65-plussers. In samenwerking met lokale fysiotherapeuten en zorginstanties worden meerdere valpreventiecursussen en beweegprogramma’s georganiseerd. Deze activiteiten zijn speciaal gericht op het vergroten van de spierkracht, balans en flexibiliteit.

Bekijk hier de valpreventie-agenda van de gemeente Oosterhout

Gemeente Drimmelen

Op woensdag 2 oktober van 10:30 tot 12:00 uur vindt de kick-off van de Valpreventie Aanpak Gemeente Drimmelen plaats in het Gemeentehuis in Made. Tijdens deze bijeenkomst kunnen ouderen gratis hun valrisico laten testen. Na de kick-off volgt er meer informatie over de beweeg- en preventieprogramma’s die de komende maanden in de gemeente georganiseerd worden.

Gemeente Geertruidenberg

Met de campagne Ik Sta Sterk wil gemeente Geertruidenberg 65-plussers aanmoedigen om actief met valpreventie aan de slag te gaan. De eerste stap? Laat je testen en ontdek jouw valrisico.

Op deze flyer lees je meer over de campagne en vind je een overzicht van de aangesloten fysiopraktijken en coaches waar je je valrisico kunt laten testen.