Kom in actie voor basisvaardigheden

08-09-2024

September Maand van basisvaardigheden

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In Oosterhout is 8 tot 10% van de beroepsbevolking laaggeletterd. Als we ook de 65-plussers meenemen komen we uit op 5.600 mensen.

Moeite hebben met basisvaardigheden heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben. Zondag 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag. De gehele maand september staat daarna nog in het teken van het verbeteren van de basisvaardigheden. Zoals hulp bij de Nederlandse taal, rekenen en online handiger worden. Honderden organisaties in het land vragen dan aandacht voor laaggeletterdheid door diverse activiteiten te organiseren.

Ook in Oosterhout doen we mee! Dit doen we vanuit het Taalnetwerk. In 2019 hebben 21 organisaties een handtekening gezet onder het taalconvenant Oosterhout. Vanuit dit convenant is het Taalnetwerk Oosterhout ontstaan. In dit netwerk werken verschillende organisaties samen om de laaggeletterdheid van inwoners van de gemeente Oosterhout tegen te gaan.

Het Taalnetwerk roept heel Oosterhout op om in actie te komen voor basisvaardigheden! Ook zelf komen zij extra in actie in de maand september:

Digi-Taalhuis Oosterhout: Zing Nederlands met me!

Een nieuwe taal leren gaat zingend stukken sneller. Je oefent de uitspraak en leert nieuwe woorden. Daarom organiseren de partners van Taal West-Brabant op dinsdag 10 september de activiteit ‘Zing Nederlands met me’ in de Nobelaer in Etten-Leur. Om de deelnemers in de diverse oefengroepen en klassen te bedanken voor hun inzet en om andere inwoners te motiveren om verder te leren, trakteert Taal West-Brabant op dit muzikale evenement. Het initiatief draait om samen zingen, muziek maken en de taal oefenen en creëert tevens verbindingen en ontmoetingen tussen honderden mensen van verschillende culturen. Aanmelden kan via www.taalwestbrabant.nl.
Er is gratis busvervoer naar de Nobelaer.

Theek 5 Oosterhout: Taalplezier en optimisme met een workshop Light verse

Taalplezier en optimisme, daar willen we meer van! Daarom leidt Christian Goijaarts op 17 september van 15.00 – 17.00 een workshop light verse. Vrolijke versjes, waarin taalplezier, optimisme en muzikaliteit vooropstaan Hij leest voor uit eigen werk en we gaan zelf aan de slag. Aanmelden kan via www.theek5.nl

Floralia: bierviltjes

Bij Floralia kom vind je in de hele maand september bijzondere bierviltjes onder je drankje. Op de bierviltjes staan feiten en cijfers over laaggeletterdheid. Zo wil Floralia meer bewustwording creëren over dit onderwerp bij de mensen die het park bezoeken.

Zorroo: de escapekoffers

Zorroo zet in de maand september de escapekoffer in voor de aangesloten huisartsenpraktijken. Want ook huisartsen, praktijkondersteuners en doktersassistenten hebben regelmatig te maken met laaggeletterdheid. De Escape Koffer laat ze ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Spelers lopen vast in taal en merken hoe frustrerend dit kan zijn. Een betekenisvolle ervaring die bijdraagt aan meer bewustzijn en begrip over laaggeletterdheid onder huisartsen en andere praktijkmedewerkers.

Vereniging vrouwen voor Elkaar: complimentjes!

De vereniging vrouwen voor elkaar deelt in de maand september kaartjes met bloemzaadjes uit aan al haar bezoekers. Op de kaartjes staat een complimentje namens TaalWestbrabant; het regionale taalnetwerk dat zich inzet voor basisvaardigheden van al haar bewoners. Op deze wijze bedankt de vereniging al haar bezoekers voor hun inzet.

Wil jij je ook inzetten in de maand september voor iemand die laaggeletterd is? Of heb je zelf moeite met lezen en schrijven, rekenen of omgaan met de computer? Neem contact op met het Digi-Taalhuis Oosterhout of loop eens binnen tijdens het inloopspreekuur, elke maandag van 13.00 tot 15.00uur in de bibliotheek.

Ook als jouw organisatie aandacht wil geven aan het onderwerp laaggeletterdheid ben je welkom!