Hulp voor eenzame jongeren in Drimmelen
29-10-2020Bron: BN De Stem, 28 oktober 2020
MADE – Drimmelen helpt met een werkgroep eenzame jongeren. Uit landelijk onderzoek blijkt dat 40 tot 70 procent van de jeugd zich soms of regelmatig eenzaam voelt.
Moeilijk vrienden kunnen maken of weinig mensen in je omgeving hebben bij wie je écht terecht kunt. Het zijn redenen waardoor jongeren zich eenzaam kunnen voelen. ,,Dat gevoel gaat tussen even niemand om je heen hebben om wat leuks te gaan doen, tot je structureel alleen voelen”, zegt Paul van Dijk. ,,Eenzaamheid klinkt heftig, maar het kan in sommige gevallen wel het begin, of juist gevolg zijn van andere klachten”, stelt Marjon Kwaaitaal. Van Dijk is jongerenwerker, Kwaaitaal praktijkondersteuner GGZ bij huisartsenpraktijk De Ligne in Made.
,,Sociale media vervangen nooit écht contact”
Marjan Kwaaitaal, Jongerenwerker, GGZ
‘Stap om hulp te zoeken vaak te groot’
Beiden hebben door hun werk veel contact met jongeren en weten dat eenzaamheid bij sommigen een rol speelt, maar ook de stap om hulp te zoeken vaak groot is.
Om het onderwerp bespreekbaarder te maken, vormen ze samen met de praktijkondersteuner Jeugd van de Zorggroep Regio Oosterhout & Omstreken (Zorroo) en de medewerker Dorpsgericht Werken van de gemeente Drimmelen een werkgroep. Ze richten zich hierbij met name op middelbare schooljeugd. Jongeren samenbrengen en verbinden, is het doel. Ten eerste met professionals.
Laagdrempelige samenkomsten
,,We willen mensen laten weten dat eenzaamheid onder de jeugd bestaat en de jongeren het gevoel geven dat er overal mensen voor ze klaarstaan. Dat gaat van de huisarts tot de docent en de sportverenigingen”, zegt Van Dijk.
Anderzijds zijn er ook activiteiten om de jongeren met elkaar in contact te brengen. ,,We zijn tijdens de Week tegen de Eenzaamheid begonnen met een kookworkshop. Het was een succes, dus dit soort laagdrempelige samenkomsten gaan we voorzetten; samen muziek maken, of sporten. Dat kunnen we dan mixen met sociale vaardigheidstrainingen.”
Sociale media
En dat ontmoeten is belangrijk, vooral in deze coronatijd. ,,Jongeren halen hun sociale context bij hun vrienden, dus veel thuis zitten kan gevoelens van eenzaamheid tot gevolg hebben. Sociale media vervangen nooit écht contact”, zegt Kwaaitaal.
Jongeren samenbrengen: met dat doel richtte de jongerenwerker anderhalf jaar geleden ook ‘De Huiskamer’ op, een ruimte tussen het Dongemond College en de Amerhal in Made. ,,Het is een veilige haven voor de jeugd: er is hier van alles te doen. Ze kunnen poolen, relaxen, huiswerk maken, maar we kunnen ze ook helpen waar nodig”, zegt Van Dijk.
Kwaaitaal: ,,Klein beginnen en proberen daarop verder te bouwen, zodat de kans dat een aantal jongeren straks minder eenzaam is, wordt vergroot.”
- Theater als startpunt voor een gesprek over ouder worden
- Nationale valpreventieweek van start – Ontdek wat er in jouw gemeente georganiseerd wordt
- Kom in actie voor basisvaardigheden
- Vertrek Zorroo directeur Daan Kerklaan
- Patiëntenstop door overvolle praktijken huisartsen in Oosterhout
- Huisartsenpost Oosterhout jaarverslag 2023